Fizyka
Karol: Ciało spada z wysokości h = 100m. Oblicz jaką drogę przebędzie ciało w 3 sekundzie ruchu.
Początkowa prędkość v0=0m/s, przyspieszenie ziemskie g = 10m/s2.
Nie rozumie co to znaczy w 3 sekundzie ruchu
6 sty 23:14
AC:
s(3)−s(2) − to jest droga w 3 sekundzie
6 sty 23:19
nieokiełznany: oblicz drogą jaką pokona ciało w ciągu trzech i dwóch sekund następnie odejmij i koniec.
6 sty 23:21
Karol: a możecie mi wytłumaczyć dlaczego tak ?
6 sty 23:23
Jolanta: W ciagu 1 sekundy przebędzie jakąś drogę ,po dwóch sekundach jeszcze wieksza a po 3 jeszcze
wieksza Droga przebyta po trzech sekundach jest to suma drogi przebytej w pierwszej sekundzie
w drugiej i w trzeciej
6 sty 23:30
Karol: Chyba rozumie a możesz mi powiedzieć dlaczego odrazu nie można policzyć ze wzoru S = v0*t
−g*t2/2 podstawiając za t 3s ? Co bym wtedy policzył ?
6 sty 23:42
Tomek.Noah: bo masz obliczyc s(3)−s(2) a nie same s(3)
6 sty 23:44