walec
kkk111: prostokąt o obwodzie 20 cm obraca się dokoła dłuższego boku. Przekątna tego prostokąta tworzy z
krotszym bokiem prostokąta kąt o mierze 60 stopni. oblicz długosci promienia podstawy i
wysokość.
6 sty 22:49
kkk111: prosze o pomoc
6 sty 22:55
Eta:

2a+2b= 20 ⇒ a+b= 10
z trójkąta o kątach: 90
o, 60
o, 30
o
| | a | |
a= b√3 ( lub z funkcji |
| = tg60o ⇒ a= b√3 |
| | b | |
zatem: a+b= 10 => b
√3+b=10 => b(
√3+1)=10
| | 10 | |
to b= r= |
| =.... usuń niewymierność z mianownika |
| | √3+1 | |
6 sty 23:11