chciałbym się nauczyć rozwiązywać tego typu zadania, proszę o pomoc
mario1214: oblicz x
1) x2 − |5x+6| = 0
2) |x2 −4| = 5
3) |x2 −x| = x−1
6 sty 21:59
krystek: defIxI=−x dla x<0 lub IxI=x dla x≥0 i liczysz
| | 6 | | 6 | |
1) m zerowe to x=− |
| dlax≥− |
| mamy x2−5x−6=0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 6 | |
dla x<− |
| masz x2+5x+6=0 i liczysz |
| | 5 | |
6 sty 22:05
Aga: 2) Ix2−4I=5
x2−4=5 lub x2−4=−5
licz dalej.
6 sty 22:06
mario1214: a jak obliczyłeś miejsce zerowe?
6 sty 22:11
krystek: IΔI=5⇒Δ=5 lub Δ=−5 z def geometrycznej wartości bezwzględnej
stąd Ix2−4I=5⇒x2−4=5 lub x2−4=−5
6 sty 22:19