prawdopodobieństwo
fala: W urnie są 2 kule białe i 3 czarne. Losujemy pięciokrotnie ze zwracaniem po jednej kuli.
Wówczas prawdopodobieństwo, że choć raz wylosowaliśmy kulę białą równe jest?
6 sty 21:40
Gustlik: |Ω|=5
5=3125
A' − wylosowano same czarne kule
|A'|=3
5=243
6 sty 21:58
Mila:
Schemat Bernoulliego
Pojedyncza próba:
| | 2 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu |
| | 5 | |
| | 3 | |
q = |
| − prawdopodobieństwo porażki |
| | 5 | |
Zatem k= 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5 razy otrzymamy kulę białą
Lepiej obliczyc prawdopodoieństwo zdarzenia przeciwnegp
k=0
| | | | 2 | | 3 | | 243 | |
P(S5 = 0) = | ∧( |
| )0∧( |
| ) 5 = |
| |
| | | 5 | | 5 | | 3125 | |
Tak jak u Gustlika.
6 sty 22:28