granica funkcji
kasiaszek: oblicz granicę funkcji
x→0
6 sty 21:17
Aga: oblicz pochodną licznika i mianownika i powinno wyjść.
6 sty 21:20
kasiaszek: nie miałam jeszcze pochodnych, a więc da się na pewno jakoś inaczej zrobić
6 sty 21:20
kasiaszek: | | tgx | | sinx | |
chciałam skorzystać z tego że |
| =1 i |
| =1, tylko nie wiem co zrobić z |
| | x | | x | |
mianownkiem, bo tam jest do 3 potęgi
6 sty 21:22
Aga: Nie zauważyłam, że jest do potęgi 3.
6 sty 21:28
ZKS:
| sinx − sinxcosx | | 1 − cosx | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sin3cosx | | cosx − cos3x | | cosx(1 + cosx) | |
| | 1 | | 1 | |
limx → 0 |
| = |
| |
| | cosx(1 + cosx) | | 2 | |
6 sty 21:31
Aga: | | sinx | | 1 | | sinx−sinx*cosx | | 1 | |
= ( |
| −sinx)* |
| = |
| * |
| = |
| | cosx | | sin3x | | cosx | | sin3x | |
6 sty 21:41