W jaki sposób sprawdzić? Od czego zacząć? B. proszę o pomoc:)
california-: Punkty A=(−2,3), B=(2,5) , C=(0,7) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.Sprawdź,
czy punkt D=(−4,5) jest czwartym wierzchołkiem tego równoległoboku.
6 sty 21:08
krystek: jeżeli tak to wektor AB= wektorowi CD i licz
6 sty 21:45
Paulina: wzór: |Punkty|=
√(xb−xa)2+(yb−ya)2
|AB| =
√(2−(−2)2+(5−3)2 =
√(2+2)2+22 =
√42+22 =
√16+4 =
√20
|BC| =
√(0−2)2+(7−5)2 =
√(−2)2+22 =
√42+22 =
√16+4 =
√20
|CD| =
√(−4−0)2+(5−7)2 =
√(−2)2+(−2)2 =
√42+42 =
√16+16 =
√32
Jeżeli się nie mylę, a co potem to nie wiem
7 sty 03:42
Bogdan:

→
AD = [−4 − (−2), 5 − 3] = [−2, 2]
→
BC = [0 − 2, 7 − 5] = [−2, 2]
→ →
AD = BC a więc czworokąt ABCD jest równoległobokiem.
7 sty 11:16
Aga: Inaczej.
W równoległoboku przeciwległe boki są równoległe, więc proste np AB i CD zawierające te boki
mają jednakowe współczynniki kierunkowe
a
1=a
2
Odp. Czworokąt jest równoległobokiem.
7 sty 12:50