pomoże ktoś- z góry dziekuje
blizniak: PunktyA=(2,3) , B=(2,4) C=(4,6) są wierzchołkami trójkąta
a) wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez punkty A i B
b)napisz równanie środkowej boku BC
c)oblicz obwód trójkąta ABC
25 mar 19:33
Mickej: 18 tu znajdziesz wszystkie wzory

a) zastosuj na równanie ogulne prostej
b)wyznacz srodek punktów BC też z wzoru i to będzie jeden punkt do prostej a drugi to
wierzchołek A
c)oblicz sobie długosci boków z wzoru na odległość punktów od siebie
25 mar 19:36
Janusz: y=ax+b. Podstawiamy za x i y współrzędne punktów A i B
Układ równań 3=a*2+b 4=a*2+b , obliczamy a i b
b) znajdujemy punkt D będący środkiem odcinka BC
xd=(4−2)/2, yd=(6−4)/2
wyznaczamy równanie prostej przechodzącej przez BiC
korzystamy ze wzoru na współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych
y=a1x+b1, y=a2x+b2 a1 * a2 = −1
b2 obliczamy korzystając z tego, że prosta przechodzi przez punkt D
25 mar 19:49