:)
kamyk: granica ciągu:
spróbowałem skorzystać z mnożenia przez sprzężenie i wyszło mi coś takiego :
| | √n−2 | | 3n−5 | | (√n−2 )*(3n+5) | |
Un= |
| * |
| = |
| |
| | 3n+5 | | 3n−5 | | 9n2−25 | |
nie wiem co zrobić z licznikiem
6 sty 20:20
Aga: Chyba nie ma potrzeby. wyłącz n przed nawias
lub podziel każdy wyraz licznika i mianownika przez n, a pod pierwiastkiem przez n2
Granica wychodzi 0.
6 sty 20:23
kamyk: mogła byś to zapisać bo nie do końca rozumiem
6 sty 20:25
kamyk: Pomoże ktoś bo nie mogę tego rozkminić
6 sty 20:35
kamyk: nie chce być upierdliwy ale to chyba nie jest aż takie trudne

?
6 sty 21:06
6 sty 21:09
kamyk: jesteś pewna że można wykonać takie działanie ? licznik i mianownik przemnożyć przez n to się
zgodzę ale z tym n
2 to pewny nie jestem
6 sty 21:18
Aga: Przecież
√n2=n.
drugi sposób: wyłącz n przed nawias w liczniku i mianowniku. n skróć i wyjdzie
6 sty 21:26