Poczatek zadania - sprawdzenie
jok: Pierwszy kran napełnia pojemnik w czasie o 6 minut krótszym niż drugi kran. Jeśli oba krany
odkręcimy jednocześnie, to pojemnik zostanie napełniony w ciągu 4 minut. Ile minut potrzeba na
napełnienie pojemnika przez każdy kran oddzielnie?
x − kran nr.1
y − kran nr.2
Pierwszy kran napełnia pojemnik w czasie o 6 minut krótszym niż drugi kran.
x= y+6
Jeśli oba krany odkręcimy jednocześnie, to pojemnik zostanie napełniony w ciągu 4 minut.
x+y = 4xy
x= y+6
y+y+6 = 4y(y+6)
2y + 6 = 4y
2 + 24y
4y
2 + 22y − 6 = 0
Δ = 580
Gdzie jest błąd?
Nie chce gotowca wzoru tylko wytlumaczenie.
6 sty 20:19
Eta:
wystarczy równanie z jedną niewiadomą:
| 1 | |
| −−− wydajność pierwszego |
| x | |
6 sty 20:32
jok: dlaczego tak?
6 sty 21:33
jok: wytlumaczy ktoś dlaczego tak?
6 sty 23:18
Eta:
otrzymasz:
| | xy | | x+y | |
|
| = 4 ( a u Ciebie jest: |
| = 4 −−−− źle |
| | x+y | | xy | |
podstaw za y= x−6
dokończ ...........
6 sty 23:37
Mila:
x − czas napełniania pojemnika przez I kran
x +6 −czas napełniania pojemnika przez II kran
Jeżeli obydwa krany odkręcone, to pojemnik zostaje napełniony w ciągu 4 min, to znaczy, że
wciągu 1 minuty napełniona zostaje jedna czwarta pojemnika
| | 1 | |
I kran w ciągu 1 minuty napełni |
| część pojemnika |
| | x | |
| | 1 | |
II kran w ciągu 1 minuty napełni |
| część pojemnika, |
| | x+ 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
stąd |
| + |
| = |
| obydwa krany odkręcone |
| | x | | x + 6 | | 4 | |
x = 6
x + 6 =12
SPR.
7 sty 00:01