funkcja wykładnicza, zadanie z parametrem
Olówka: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x
2 + (3
m +1)x − 1/2 (9
m−1)=0 ma dokladnie
jedno rozwiązanie. Proszę o dokładne wytłumaczenie tego zadania. Z góry dziękuję za pomoc
6 sty 19:30
ZKS:
Podstaw za 3m = t > 0 i rozwiąż równanie Δ = 0.
6 sty 19:33
Piotrek: Dlaczego takie założenie jest dla t? Bo niezależnie od wykładnika to i tak nie może być ujemne?
7 sty 11:28
Aga: Równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie , gdy Δ=0
(3m+1)2+2(9m−1)=0
(3m)2+2*3m+1+2*(3m)2−2=0
3*(3m)2+2*3m−1)=0
3m=t, t>0
3t2+2t−1=0
dokończ.
7 sty 12:16