i pomyśl jakie ścianki mogą być na każdym z trzech miejsc aby suma była mniejsza
niż 11
.
I popatrz ,że pogałęziach suma musi być <11 czyli co najwyżej 10.Dokończ.
?
To już prościej jest wypisać wszystkie sposoby.
|Ω|=6*6*6=216
suma oczek ≥ 11:
A' suma oczek <11
(1, 1, x) − 6 możliwości
(1, 2, x) − 6 możliwości
(1, 3, x) − 6 możliwości
(1, 4, x) − 5 możliwości
(1, 5, x) − 4 mozliwości
(1, 6, x) − 3 możliwości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 30 możliwości
(2, 1, x) − 6 możliwości
(2, 2, x) − 6 możliwości
(2, 3, x) − 5 możliwości
(2, 4, x) − 4 możliwości
(2, 5, x) − 3 możliwości
(2, 6, x) − 2 możliwości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 26 możliwości
(3, 1, x) − 6 możliwości
(3, 2, x) − 5 możliwości
(3, 3, x) − 4 możliwości
(3, 4, x) − 3 możliwości
(3, 5, x) − 2 możliwości
(3, 6, x) − 1 możliwość
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 21 możliwości
(4, 1, x) − 5 możliwości
(4, 2, x) − 4 możliwości
(4, 3, x) − 3 możliwości
(4, 4, x) − 2 możliwości
(4, 5, x) − 1 możliwość
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 15 możliwości
(5, 1, x) − 4 możliwości
(5, 2, x) − 3 możliwości
(5, 3, x) − 2 możliwości
(5, 4, x) − 1 możliwość
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 10 możliwości
(6, 1, x) − 3 możliwości
(6, 2, x) − 2 możliwości
(6, 3, x) − 1 możliwość
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
RAZEM − 6 możliwości
|A'|=30+26+21+15+10+6=108
| 108 | 1 | |||
P(A')= | = | |||
| 216 | 2 |
| 1 | ||
P(A)=1−P(A')= | ||
| 2 |