Przedstaw w postaci iloczynowej
Pit: Przedstaw w postaci iloczynowej:
1 + cos x + sin x + tg x
6 sty 19:13
Eta:
| | x | | π | |
...= 2√2*cosx*cos2 |
| *sin( |
| +4) |
| | 2 | | 4 | |
6 sty 19:49
beti: nie wiem czy o to chodzi, ale ja zrobiłabym to tak:
| | sinx | |
zamieniam tgx na |
| i wszystko dodaję sprowadzając do wspólnego mianownika:
|
| | cosx | |
| cosx+cos2x+sinxcosx+sinx | |
|
|
| cosx | |
teraz grupuję wyrazy i wyłączam wspólne czynniki przed nawias
| cosx(1+cosx)+sinx(1+cosx) | | (1+cosx)(cosx+sinx) | |
| = |
|
|
| cosx | | cosx | |
tyle
6 sty 19:53
Eta:
1+cosx+sinx+tgx= (1+cosx)(1+tgx)
| | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| bo cosx= 2cos2 |
| −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | sin(α+β) | |
tg |
| =1 i tgα+tgβ= |
| −−−− zobacz w tablicach |
| | 4 | | cosα*cosβ | |
| | π | |
1+tgx= tg |
| +tgx= ........... |
| | 4 | |
dokończ i otrzymasz tę postać iloczynową, którą podałam
6 sty 19:55
Eta:
| | | |
Poprawiam chochlika w odp: = |
| |
| | cosx | |
6 sty 19:58
beti: Eta w których tablicach jest wzór na sumę tg, bo w tych z CKE nie ma
6 sty 20:02
Eta:
Skoro takiego nie ma, to sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ ... taki na pewno jest
| | sinα*cosβ+cosα*sinβ | | sin(α+β) | |
tgα+tgβ= |
| = |
| |
| | cosα*cosβ | | cosα*cosβ | |
6 sty 20:12
beti: No jasne! Dzięki
6 sty 20:16
Eta:
6 sty 20:19
domi::: NIE ZNAM SIĘ NA TYM ALE TEŻ POTRZEB€JE POMOCY Z CIĄGAMI
8 lut 14:26