Układ Kongruencji
Łukasz: Układ Kongruencji
Znaleźć wszystkie rozwiązania w przediale [500,1500]
x = 5 (mod 7)
x = 7 (mod 9)
x = 9 (mod 11)
5+7k = 7 (mod 9) |+(mod9) 4
7k = 2 (mod 9) |*(mod 9) 4
k = 8 (mod 9) => k = 8 +9t
5 + 7(8 +9t) = 5 + 56 + 63t => 61 + 63t
61 + 63t = 9 (mod 11) |+(mod 11) 5
63t = 3 (mod 11) |*(mod 11) 7
t = 10 + 11s
61 + 63(10 + 11s) = 61 + 630 + 693s => 691 + 693s
i tu mam pytanie (jeżeli to jest ok) czy rozwiązaniami są
1: 693
2: 1386
6 sty 18:58
Łukasz: oczywiście
1: 691
2: 1382
6 sty 19:10
Łukasz: po sprawdzeniu doszedłem że 691 spełnia układ ale 1382 nie. Proszę o podpowiedzi
6 sty 19:13
Krzysiek: ja bym 2 razy skorzystał z tw. chińskiego o resztach
6 sty 19:20
Łukasz: to rozwiązanie jest złe?
6 sty 19:23
Krzysiek: mi wychodzi:
x=691 (mod 693)
więc tak jak Tobie,
ale drugie rozwiązanie to: 691+693=1384
6 sty 19:28
Łukasz: no tak, wielkie dzięki.
6 sty 19:29
Jack:
poza tym widać, że x=−2 jest rozwiązaniem. Teraz tylko dodawać krotności 7*9*11 i wyjdą
rozwiązania
6 sty 21:14