wątpliwość przy prostym wielomianie...;)
ymylian: tak proste i śmieszne, że już sam głupi jestem co jest poprawne:
x4−12x2=0
które rozwiązanie jest poprawne?
1) podzieli\ć przez x2 i wyjdzie x2−12=0 czyli x= +− √12
2) iloczynowo x2(x2−12)=0 czyli x= +− √12 i 0
6 sty 18:57
Łukasz: z tego co mi wiadomo to pierwsza metoda nie istnieje
6 sty 18:59
krystek: Iloczyn a*b=0⇔a=0 lub b=0 Nie możesz dzielić ,ponieważ odrzucasz rozwiązanie 2) poprawnie
6 sty 19:00
krystek: x2(x+√12)(x−√12)=0 →tak wyglada rozkład na czynniki!
6 sty 19:03
ymylian: czyli zero z x
2 w tym przypadku jest parzystokrotny, hmm...?
6 sty 19:09
beti: owszem, ale wiedza o krotności pierwiastków przy równaniach raczej się nie przydaje
6 sty 19:14
ymylian: za to w monotoniczności funkcji a i owszem
6 sty 19:19
krystek: Yes!
6 sty 19:38
beti: no chyba że tak ...
6 sty 19:38
ICSP: albo tak

x
4 − 12x
2 = (x
2)
2 − (2
√3x)
2 = (x
2 − 2
√3x)(x
2 + 2
√3x) = x
2(x−2
√3)(x+2
√3)
6 sty 19:43
krystek: A
ICSP lubi wertepy i tak tez mozna.
6 sty 19:46
ymylian: przerost formy nad treścią
6 sty 20:04
krystek: @ymylian uwazam ,że w Twoim przypadku wypada tylko napisać jedno słowo Dziekuję
6 sty 20:09
bartek: 2) poprawne
6 sty 21:16
przerażony krejzol: ja żęm to obliczyl w pamieci
7 sty 00:50