całka wymierna
gieniafree:
jakby ktoś mógł dokładnie mi wszystko po kolei rozpisać byłoby fajnie
6 sty 18:40
Krzysiek: podstawienie:
x=3u
i potem wyciągasz przed całkę 9 i korzystasz z arctg
6 sty 18:41
gieniafree: no ale jakoś mi to wszystko się nie chce sprowadzić na dole do tego u+1. jakbyś mógł tak po
kolei jak nauczyciel wszystko rozpisać to wtedy bym pojął jak to trzeba liczyć zawsze
6 sty 18:45
Krzysiek: | | 1 | |
po wyciągnięciu 9 przed całkę do policzenia mamy całkę: ∫ |
| =arctgu +c |
| | u2 +1 | |
6 sty 19:06
gieniafree: | | 1 | | x | |
no i niby wszystko w porzadku i wynik wychodzi |
| arctg |
| +C. no ale niestety w moim |
| | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
zbiorze zadań odpowiedz jest nie |
| przed arcusem tylko |
| |
| | 9 | | 3 | |
6 sty 19:10
Krzysiek: no i jest w porządku w odpowiedziach...
x=3u
dx=3du
6 sty 19:12
gieniafree: wiec prosze, rozpisz wszystko po kolei...
6 sty 19:20
Krzysiek: już wszystko masz napisane...,
to podstawiasz: x=3u i za dx wstawiasz 3du
6 sty 19:30