okręgi i zadania ich dotyczące
Darling: Zad 1
Ramię trójkąta równoramiennego ma 5 cm długości, kąt między ramionami ma 120 stopni,
znajdź długośc średnicy okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zad2
Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O, oblicz
miary kątów trójkąta ABC, wiedząc, że |kąt AOB|=72 stopnie
Zad 3
W trójkącie równoramiennym ABC mamy dane |AC|=|BC|=16 cm oraz |AB|=12 cm. W trójkąt ten
wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakkie punkt styczności podzielił odcinek
AC.
25 mar 19:30
Darling: heeej
25 mar 19:54
Darling: Pomoże ktoś?
25 mar 19:57