Wyznacz długości boków trójkąta; ciąg arytmetyczny
Dawid: Nie mogę sobie poradzić z takim oto zadaniem: "Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 300. Wyznacz
długości boków trójkąta, wiedząc, że długości tych boków tworzą ciąg arytmetyczny."
Oto co udało mi się do tej pory obliczyć:
3(a
1 + a
3) = 600
a
1 + a
3 = 200
Tu miał być układ równań, ale się rozsypywał:
a
1 + a
3 = 200
a
1=200−a
3
a
2=100
Koniec układu równań.
r=a
2−a
1
r=100−200+a
3
r=−100+a
3
Próbowałem dalej liczyć to zadanie, ale wychodzi mi błędne wyniki, a myślę, że do tego miejsca
mam wszystko dobrze. Czy mógłby chociaż ktoś podsunąć jakiś pomysł jak dalej rozwiązać to
zadanie?
6 sty 17:43
Dorotaz: oblicz a
a1 = a
a2 = a+r
a3 = a+2r
a + a+r + a+ 2r = 300
3a + 3 r = 300
3(a+r) = 300
a+r = 100
a = 100 − r
teraz obliczam Pitagorasa
a2 + (a+r)2 = (a+2r)2
stosujesz wzory skróconego mnożenia i obliczasz , powinno wyjść r = 25
następnie dajesz do a = 100 − r
a więc a = 100 − 25 = 75
czyli a1 = 75 a2 = 100 a 3 = 125
6 sty 18:12
krystek:

@
Dawid popatrz jak Dorota to ładnie wyliczyła A Twoje obl nijak maja się do danych w
zadaniu.__
6 sty 18:19
Dawid: Ok, dzieki za pomoc. Rozumiem swoj blad, przyjelem, ze obwod jest rowny sumie tego ciagu i
myslalem, ze uda mi sie w ten sposob rozwiazac to zadanie
6 sty 18:40
Aga:

Trochę inaczej
a+a−r+a+r=300
a=100
a
2+(a−r)
2=(a+r)
2
a
2+a
2−2ar+r
2=a
2+2ar+r
2
6 sty 20:12
Aga: r=25
odp
a=100
a−r=75
a+r=125
6 sty 20:14
beti: I dobrze przyjąłeś. Po prostu nie uwzględniłeś faktu, że trójkąt jest prostokątny i trzeba
zastosować tw. Pitagorasa
6 sty 20:24