Dla Mistrzów matematyki !!!
iza21: Wyznacz okres podstawowy funkcji f(x)=|sin x| + |cos x|
Proszę o pomoc.
6 sty 17:36
kuba:
6 sty 17:43
kylo1303: A po co ci to zadanie skoro jest dla "mistrzow matematyki" ? Jesli jestes mistrzem i sie
podjelas wykonania, to powinnas probowac sama. Jesli jednak nie jestes mistrzem to po co sie
za to zabierac? Pytam z ciekawosci.
6 sty 17:48
iza21 : dzieki ale ja oczekuje na pomoc poważnych ludzi
6 sty 17:49
iza21 : chcialam zachęcic..
6 sty 17:49
kylo1303: Nie wiem czy to sa dobre koncepcje ale mozesz sprobowac:
1. Narysuj sobie starannie |sinx| i |cosx| i z tego "wypatrz" powtarzajace sie czesci/
2. Druga jest duzo bardziej skomplikowana i wiaze sie ze standardowa metoda rozwiazywania
rownan z wart. bezwzgledna:
Rozpatrzmy kiedy sinx i cosx sa wieksze/mniejsze od 0:
| | π | |
Dla (2kπ, |
| +2kπ) oba sa dodatnie
|
| | 2 | |
| | π | |
Dla ( |
| +2kπ, π+2kπ) sinx>0 a cosx<0
|
| | 2 | |
| | 3π | |
Dla (π+2kπ, |
| +2kπ ) oba ujemne
|
| | 2 | |
| | 3π | |
Dla ( |
| +2kπ, 2kπ) sinx<0 cosx>0
|
| | 2 | |
Dla x=2kπ sinx=0 a cosx=1
Dla x=π+2kπ sinx=0 cosx=−1
| | π | |
Dla x= |
| +2kπ cosx=0 sinx=1
|
| | 2 | |
| | 3π | |
Dla x= |
| +2kπ cosx=0 sinx=−1
|
| | 2 | |
Rozpatrujac te przydpadki bedziesz mogla opuscic wartosci bezwzgledne, skorzystac z jedynki
trygon. i wyjda rownania kwadratowe lub sinusoida/cosinusoida (jak ktoros jest rowne 0).
Moze z tego daloby sie cos zauwazyc. Polecam jednak metode nr 1
6 sty 18:06
iza21 : dzieki za odp
6 sty 18:21