KULE
LoLkaa: Na pomalowanie 10 kul o średnicy 40cm zużyto puszkę farby. Ile kulek o promieniu długości
2 cm. można by pomalować taką sama ilością farby

PROSZE O PROPORCJE BO ŻLE UKŁADAM I NIE MOŻE WYJŚĆ:(
25 mar 19:29
kOm4R:
10 kul − 40cm
x kul − 4cm
na krzyż i elo
25 mar 19:33
kOm4R: odp 100
25 mar 19:38
LoLkaa: o właśnie

Dziękuję ci bardzo

już wiem co robiłam źle

pomyliłam średnicę z
promieniem

wielkie dzięki

25 mar 19:42
mateusz: to jest źle i wyjdzie 1000
25 mar 22:43
ddddd: jak to bedzie?
31 mar 15:50
Mariusz: pisze
31 mar 16:37
Mariusz: pole kuli wyraża sie wzorem P=4π r2
czyli na dużą kulę zużywa się
P1=4π*202=4π*400 cm2
ilość farby P1*10
mała kulka
P2=4π*22=4π*4
P1*10=P2*x
4π*400*10=4π*4*x
x=1000 x− ilość małych kulek
31 mar 16:43