Problem z układem równań
ryba: x2+(y+1)=4
y=x2+1
to jest układ równań
dlaczego po rozwiązaniu tego układu równań odpowiedź wynosi, to x1/2= −4 i 1 a po
narysowaniu paraboli i okręgu przecinają się one tylko w jednym punkcie?
6 sty 17:20
ryba: powinno być tam x2+(y+1)
2=4
6 sty 17:22
Dorotaz: x2 + X2+1+1 = 4
X2 + X2 = 4 − 2
2x2 = 2
x2 = 1 i −1
przecinają się w dwóch punktach, pierwsze równanie ma ramiona paraboli w dół, a drugie w góre
6 sty 17:27
Aga: Widocznie źle rozwiązane.
Odp.x=0, y=1,.
6 sty 17:27
beti: bo cos źle policzyłaś.
podstawiając drugie równ do pierwszego mamy:
x2 + (x2+2)2 = 4
x2 + x4 + 4x2 + 4 = 4
x4 + 5x2 = 0
x2(x2 + 5) = 0
i rozw. jest tylko x=0
6 sty 17:28
Aga: Po poprawce pierwsze równanie jest równaniem okręgu.
6 sty 17:29
ryba: ale jeśli wyliczymy x2=y−1 i podstawimy do pierwszego równania to wtedy tak wychodzi jak
napisaŁEM w pierwszej wypowiedzi. beti i aga, nie kumam jak to rozwiązałyście.
6 sty 17:34
beti: ja podstawiłam do pierwszego równania x2+1 zamias y
6 sty 17:38
beti: jeśli z drugiego równania wyznaczasz x
2 to musisz załozyć, że y≥1, bo inaczej równanie x
2=y−1
nie miałoby sensu

6 sty 17:41
ryba: to dziwne, że podstawiając moim sposobem wychodzi inaczej

a spróbuj podstawić tak jak ja, bo
może cały czas popełniam jakiś błąd.
6 sty 17:41
ryba: no racja.
a jakbyś rozwiązała to:
(x−2)2+y2=4
x2+(y−3)2=9
6 sty 17:44
beti: wyszły mi niezbyt ładne wyniki −− nie wiem, czy nie pomyliłam sie w rachunkach:
rozwiązania są dwa:
| | 10 | | 11 | |
(0,0) oraz (2 |
| ,1 |
| ) |
| | 13 | | 13 | |
6 sty 17:55
ryba: wyszło ci dobrze

tylko prosiłbym o rozwiązanie szczegółowe
6 sty 17:57
beti: NA POCZĄTEK:
1)zastosuj wzory skróconego mnożenia i doprowadź równ. do najpr. postaci.
2)dodaj stronami oba równania i wyznacz jedną z niewiadomych (ja wyznaczyłam y i otrzymałam
6 sty 18:02
ryba: też mi tak wyszło i dalej nie wiem co z tym zrobić
6 sty 18:04
beti: | | 2 | |
podstaw teraz te |
| x za y do któregoś z równań (które dodawałeś stronami). Wyjdzie równ. |
| | 3 | |
kwadr. niezupełne −− wyciągnij x przed nawias i wyznacz pierwiastki. A potem oblicz y
| | 2 | |
(oczywiście z warunku y= |
| x) |
| | 3 | |
6 sty 18:09
ryba: to biorę się za liczenie a tu błagam o kolejne, z którego wychodzi mi √13 a powinien wyjść
układ sprzeczny:
x2+y+4=0
x2+y2+4y+3=0
6 sty 18:11
beti: no i wychodzi ukł. sprzeczny. Napisz jak doszedłeś do tego √13, bo zdaje się że jesteś na
dobrej drodze.
6 sty 18:19
ryba: wyliczyłem: x
2=−y−4
podstawilem do drugiego równania, skróciłem do najprostszej postaci i obliczyłem deltę, która
wynosi
√13 a dalej moja wiedza się kończy
6 sty 18:24
ryba: chociaż teraz widzę, że x2 nie może być liczbą ujemną tak jak to napisałem wyżej.
6 sty 18:25
beti: no to lecimy dalej:
skoro x
2=−y−4, to żeby to było możliwe musi być spełniony warunek: −y−4≥0, czyli y≤−4(
*)
wracając do równania:
√Δ =
√13
| | −3−√13 | |
y1= |
| −− nie spełnia warunku (*)
|
| | 2 | |
| | −3+√13 | |
y2= |
| −− ta liczba też nie spełnia (*)
|
| | 2 | |
WNIOSEK : równanie nie ma rozwiązania → czyli układ nie ma rozwiązania
6 sty 18:31
ryba: xD teraz dopiero skumałem, że może być taka sytuacja

dla pewności:
(x−3)
2+y
2=25
x
2+y
2=1
tu będzie podobna sytuacja?
x=− 15/6 i wstawiając do drugiego równania, wychodzi, że ta liczba nie spełnia warunku.
6 sty 18:34
beti: właśnie tak
6 sty 18:38
ryba: beti, normalnie jesteś wielka

czyżby nauczycielka?
6 sty 18:41
Eta:
x
2−4x+4+y
2=4 ⇒ x
2−4x+y
2=0
x
2+y
2−6y+9=9 ⇒ x
2+y
2−6y=0
| 9 | | 24 | |
| y2−6y+y2=0 ⇒ 13y2−24y= 0 ⇒y(13y−24)=0 y= 0 v y= |
| |
| 4 | | 13 | |
dokończ x= ..... v x=.....
6 sty 18:41
beti:
6 sty 18:43
Eta:
6 sty 18:44
kasssss: y=4x2
9 sty 21:48
aleksja: pomoze ktos albo wytlumaczy?
y= x² −4 ?
17 lis 14:39