matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz podaną wielkość
Lili:
proszę o pomoc. wyznacz wielkość "q" ze wzoru
a
1
S=
| *1−q
1−q
S(1−q)= a
1
| :S
a
1
1−q =
s
S−a
1
co dalej żeby wyszło że q=
?
S
6 sty 16:13
Dorotaz:
dalej robisz
a1
− q =
− 1 /* −1
s
a1
q = 1 −
s
jedynke sprowadzany do wspólnego mianownika
s
a1
q =
−
s
s
S−a1
q =
S
i po kłopocie
6 sty 16:51