funkcja wykladnicza
jok: dla jakiego x funkcje wykladnicze przyjmuja tę samą wartość
f(x) = 4x <−− 22x
g(x) = 24 − 22x−1
22x = 24 − 22x−1
22x + 22x−1 = 24
co dalej?
6 sty 16:10
Krzysiek: wyciągnij przed nawias 22x
6 sty 16:12
jok: 2
2x(1+ 2
−1) = 24
2
2x = 2
4
x=2
Dobrze?
6 sty 16:21
Krzysiek: tak
6 sty 16:24
jok: Wykaz, ze w wyniku przeksztalcenia wykresu funkcji wykladniczej f(x) = 22x−4 + 8 przez
symetrie osiowa wzgledem osi Y otrzymamy wykres g(x) = 0,25x+2 +8
22x−4 + 8 = 2x−2 + 8
przesuneicie wykresu wzgledem OY to f(−x)
2−x−2 + 8
0,5−1(−x−2) + 8 = 0,5x+2 + 8
Gdzie jest błąd?
6 sty 16:28
Aga: f(−x)=2−2x−4+8=2−2(x+2)+8=(2−2)x+2+8=0,25x+2+8
6 sty 16:36
jok: dzieki
rozwiaz rownanie x
3 −2x +1
to chyba inaczej sie robi

jakaś podpowiedź?
6 sty 16:44
jok: czy bez dzielenia wielomianow da sie to zrobic?
6 sty 17:24
jok: pomoze ktos?
6 sty 17:59
Krzysiek: x3 −2x+1
dzieli się przez (x−1) (jedynka jest jednym z miejsc zerowych)
6 sty 18:02