kula
Dude: Heeejjjj

1) Koło wielkie kuli ma pole powierzchni równe 12π. Jaką objętość ma ta kula?
25 mar 19:17
kOm4R: Podstaw pod wzór P=πr
r
Policz 'r'.
| | 4 | |
Reszta ze wzóru V= |
| πr3 |
| | 3 | |
25 mar 19:19
Madzia: a ile powinno wyjsc
25 mar 19:20
kOm4R: Pole koła = πr2
25 mar 19:20
kOm4R: r = 2√3
25 mar 19:21
Dude: musi wyjść:
A)24√3π
albo
B)32√3π
albo
C) 48π
albo
D) 8 √3π
25 mar 19:27
kOm4R: Policzyłem ci promień, a nie objętość. Podstaw pod wzór i sam policz. Wzór masz podany
wyżej
25 mar 19:28
Dude: Dzieki, ale dlaczego r = 2√3 ?
Nie rozumiem... mógłbyś wytłumaczyc?
25 mar 19:37
kOm4R: Pole wynosi 12π
Pod wzór
12π=πr2 |:π
12=r2
r=√12 = √4*3= 2√3
25 mar 19:49
Dude: dzieki
25 mar 19:55