pomóżcie proszę
grzes: Rozwiąż równanie 3x4−3x2−9(x−1)(x+1)=0
6 sty 16:08
Dorotaz: 3x
4−3x
2 − 9(x
2 − 1) = 0
3x
4 − 3x
2 − 9X
2 + 9=0
3x
4 − 12x
2 + 9 = 0 dziele przez 3
x
4 − 4x
2 + 3 = 0
x
2 = t
t
2 − 4t − 3 =0
Δ = 16 − 12=4
√Δ = 2
| | 4−2 | |
t1 = |
| = 1 to x1 = 1 lub −1 |
| | 2 | |
| | 4+2 | |
t2 = |
| = 3 to X2 = √3 lub −√3 |
| | 2 | |
6 sty 16:14
ICSP: 3x4 − 3x2 − 9x2 + 9 = 0
3x4 − 12x2 + 9 = 0
x4 − 4x2 + 3 = 0
t = x2 t ≥0
t2 − 4t + 3 = 0
można to liczyć z delty lub zgadywać rozwiązania.
t1 = 3
t2 = 1
otrzymujemy więc x = ± 1 oraz x = ± √3
6 sty 16:16
grzes: dzięki
6 sty 16:23