rozwiąż równanie przyjmując, żę jego lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów pew
Mariusz: rozwiąż równanie przyjmując, żę jego lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów pewnego ciągu
arytmetycznego
a) √2+2√2+3√2+...+n√2=55√2 gdzie n∊+
b)7+12+17+...+(5n+2)=3n2−5 gdzie n∊+
6 sty 16:06
-:):
(1+n)n=110
n
2+n−110=0 ... i tylko dodatni pieriastek n=10
6 sty 16:15
Mariusz: ok b) już rozgryzłem
dzięki za pomoc
6 sty 16:35
Mariusz: edit jeszcze jedno

(2+4+6+...+100)x=255x
2+2295
Tylko moglibyście mi to rozpisać bo próbowałem chyba na 10 sposobów i nie chce nic wyjść
6 sty 16:46