równanie
zozol: prosze o pomoc w rozwiazaniu równania kwadratowego;
11−14x=(2x+1)2
prosze o rozpis
a=11
b=14
c=0
6 sty 15:54
Krzysiek: 4x2 +18x−10=0
6 sty 15:57
zozol: tak a co z tym a= b= c=
6 sty 16:00
zozol: tak i jak dalej
ile ta delta wynosi
6 sty 16:22
6 sty 16:23
zozol: tak
Δ=4x2+34−10=0
Δ=16+34
Δ=50
x1=34 bo cos tu nie gra
6 sty 16:37
Aga: Niestety nic nie gra.
4x2+18x−10=0//:2
2x2+9x−5=0
a=2, b=9, c=−5
Zapisz wzór na Δ i podstaw do wzoru.
6 sty 17:04
zozol: no to ładnie
6 sty 17:05
zozol: a ma to równanie rozwiazanie
6 sty 17:07
6 sty 17:12
zozol: a co z ta delta
6 sty 17:13
aa: Δ= b2 − 4 ac
6 sty 17:16
zozol: tak i podstawic to 9−4
6 sty 17:21
aa: a=2, b=9, c=−5
Δ = 81 + 40
Δ = 121
√Δ = 11
6 sty 17:24
zozol: dzieki
6 sty 17:27