Samanta: Szybkie pytanko
I to zawsze tak zadziała? W sensie, że nie trzeba tego sprawdzać tylko jak mam taki przykład to
| | 1 | |
mogę śmiało przepisać potęgę z licznika do mianownika ? Niezależnie czy będzie to |
| czy |
| | 2 | |
6 sty 15:32
Aga: | | 1 | |
n1/2:n=n1/2−1=n−1/2= |
| |
| | n1/2 | |
6 sty 15:35
6 sty 15:36
Samanta: Już załapałem metodę. Dziękuję
6 sty 15:44
Aga: Nie do końca.
1/4−1=−3/4
6 sty 15:48
Samanta: Jesteś tego pewna ? Wydaje mi się, że od większej potęgi odejmujemy mniejszą, a w Twoim
| | 1 | |
przykładzie większą potęgą jest 1, a nie |
| , więc od 1 powinniśmy odjąć 14. |
| | 4 | |
6 sty 15:56
Samanta: Rozwieje ktoś te wątpliwości ?
6 sty 16:47
Aga: Jestem pewna,
an:am=an−m
6 sty 16:53