ostrosłup
Dorotaz:

Proszę o pomoc

Na rysunku przedstawiono fragment siatki ostrosłupa trójkątnego o
wierzchołku S. Narysuj całą siatkę tego ostrosłupa i oblicz jego poje powierzchni całkowitej
(czerwone ja dorysowałam).
wynik ma być 8
√34+80 cm
2
| | 1 | |
Obliczyłam pole podstawy Pp=6*8* |
| =24 |
| | 2 | |
powierzchnie boczne:
1) 1/2 * 6 * 8 = 24
2) 1/2*8*8 = 32
3) 1/2 * 10* 8
√2 = 40
√2
obliczam 8
2+8
2=c
2
64+64 = c
2
128 = c
2
c=8
√2
P
c = 24 + 24 + 32 + 40
√2 = 80 + 40{2} cm
2
nie wiem co robię źle? pomocy
6 sty 15:30
Dorotaz: już widzę że 3 powierzchnie mam źle, ale jak obliczę jego wysokość? jak ją obliczyć?
6 sty 15:34
Dorotaz: (4√22+ h2 = 102
32+h2 = 100
h2 = 68
h = √68
1/2 * 8√2 * √68 = 4 √136 = 8 √34
udało się już wiem: teraz mi wyjdzie
6 sty 15:39
Aga: Trójkąt o bokach 10, 10 , 8√2
jest równoramienny , narysuj wysokość z wierzchołka między ramionami.
6 sty 15:39
Dorotaz: Dziękuję za pomoc
6 sty 15:42
Klaudia : Skąd to 4pierwiastek z 2
29 lis 19:22
Edyta2233 : Skad wiadomo ze 3 bok ma dlugosc 8√2


Prosze o wyjaśnienie
31 mar 15:06
ford:
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 8 i 8 (ten po lewej) ma przeciwprostokątną 8√2
poziomy odcinek biegnący od punktu S w prawo (o który pytasz) też musi mieć długość 8√2 żeby
się skleił ostrosłup
31 mar 15:30
Edyta2233 : Juz rozumiem dziekuje bardzo za szybką odpowiedź
31 mar 15:56