z
5klasista:
jak wyliczyc b?
36√3=18+2b
25 mar 19:15
kOm4R: Przenieś 18 na drugą strone z przeciwnym znakiem (−) , podziel wszystko na 2
25 mar 19:17
5klasista: ale jak sie pozbyc tego √3?bo chyab nie mozna takiej liczby z piewiastkiem odjemowac
jak sie chce...
25 mar 19:18
5klasista: 

?
25 mar 19:23
Mickej: zacznij tak

36
√3=18+2b \:2 dzielimy przez 2
18
√3=9+b przenosimy na jedną strone liczby na drugą niewiadomą

b=18
√3−9 w takiej postaci zostawiasz wynik
25 mar 19:25
kOm4R: Nie musisz sie pozbywać, a nawet nie masz jak

b = 18
√3−9 i tak niech zostanie
25 mar 19:26
5klasista: dzięki
25 mar 19:28