Zadania z Walca
miki: hm posiadam takie zadanie, w którym nie wiem, jak obliczyć przekątną.... :
− powieżchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej 8pierwiastków z 2.
oblicz
objętość walca i Oblicz pole powierzchni całkowitej
6 sty 14:54
ICSP: znasz wzór na przekątną kwadratu?
6 sty 14:55
kam: d= a2 więc d= 82 a a= 8
6 sty 15:44
kam: sory d= a P{2} więc d= 8√2 więc a = 8
6 sty 15:45
kam: sory d= a √2 więc d= 8√2 więc a = 8
6 sty 15:45
ICSP: teraz masz :
a = 8 = H
a = 2πr = 8
oblicz objętość i pole całkowite.
6 sty 15:50