Jak ustalić wzór ciągu?
Matt: Liczby naturalne dodatnie, których reszta z dzielenia przez 7 jest równa 2, tworzą ciąg
określony wzorem;
A. an=2n+7
B. an=2n*7
C. an=7n−5
D. an=7n:2
Jeżeli można to proszę o wytłumaczenie mi tego zadania. Pozdrawiam
6 sty 14:50
ICSP: Najpierw znajdź kilka wyrazów tego ciągu.
6 sty 14:55
ICSP: no chyba że chcesz samą odpowiedź.
Odp. C
6 sty 14:59
Matt: Dzięki wielkie!

czasami rozwiązania są tak proste, że aż trudno je dostrzec

Ewidentnie C.
6 sty 15:08
Matt: Spoko, akurat robiłem, na łatwiznę nie idę
6 sty 15:09
Matt: Tylko właśnie, tutaj odpowiedzi są już na tacy, a czy są metody żeby robić zadania tego typu
bez odpowiedzi?
6 sty 15:14
Aga: To jaki jest wzór ciągu liczb, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3?
6 sty 15:16
ICSP: wypisujesz kolejne liczby naturalne :
1,2,3,4,5,6,7,8,9,itd.
dzielisz je przez 7 i sprawdzasz reszty :
1 : 7 daje 1 reszty
2: 7 dalje 2 reszty
3 : 7 to 3 reszty
4: 7 daje 4 reszty
5: 7 to 5 reszt
6: 7 to 6 reszty
7 : 7 to 0 reszty
8:7 to 1 reszty
9:7 to 2 reszy
itd.
można sie domyślić że kolejna liczbą będzie liczba
9+7 = 16
16 : 7 daje dwa reszty.
mamy więc ciąg : 2,9,16. Widać że jest to ciąg arytmetyczny. Ustalamy wiec jego wzór :
an = a1 + (n−1)r
r = 7, a1 = 2
an = 2 + 7n − 7 = 7n − 5
Odp. C
6 sty 15:17
Aga: Najszybciej : wzór ciągu arytmetycznego ma postać y=ax+b
Reszta z dzielenia przez 7 daje resztę 2.
a=7
b=2−7
an=7n−5
6 sty 15:23
Matt: Aga:To jaki jest wzór ciągu liczb, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3?
an= 5n−2
6 sty 15:39
Aga: tak ,
sprawdźmy.
a1=3, 3:5=0 r3
a2=8,, 8:5=1 r 3
a3=13 , 13:5=2 r 3
itd.
6 sty 15:45
Matt: a ten wzór y=ax+b mnie ciekawi,bo to wz ogólny f. liniowej?!
6 sty 15:54
Aga: Wykres każdego ciągu arytmetycznego znajduje się na odpowiednim wykresie funkcji liniowej
np. wykres ciągu an =2n+1 zawiera się w prostej y=2x+1.
an=a1+(n−1)r
an=a1+r *n−r
an=r*n+a1−r
przyjmując
a=r, a1−r=b
mamy an=a*n+b
(y=ax+b)
6 sty 22:05