pomocy
mirek: | | 3x | | x2 | |
prosze o pomoc w zadaniu trzeba wykonac działania |
| + |
| = |
| | 2x+1 | | 4x2+4x+1 | |
6 sty 14:39
ICSP: (4x2 + 4x + 1) = (2x+1)2 = (2x+1) * (2x+1)
. Określ dziedzinę i dokończ.
6 sty 14:40
mirek: ale ja nie mam dziedziny okreslac tylko wykonac działanie tylko tak my brali i tak bym chciał
to wykonac jak to ma byc
6 sty 14:44
ICSP: Dziedzinę masz zawsze określić

Teraz zastanów się przez co przemnożyć pierwszy ułamek aby otrzymać drugi.
6 sty 14:46
mirek: ale ja mam dodawanie i jak ja to mam wykonac
6 sty 14:48
6 sty 14:50
mirek: a to czyli mi tego nie rozpiszesz jak to ma byc
6 sty 14:51
ICSP: rozpisałbym jakby był trudniejszy przykład. Ten jest bardzo prosty.
6 sty 14:53
mirek: no to jak prosty to mi rozpisz bo ja chce to zrozumiec i widziec jak to jest po kolei
6 sty 14:54
ICSP: D : x ∊ R\{−0,5}
4x
2 + 4x + 1 = (2x+1)
2 . Jeżeli przemnożę jakąś liczbę przez 1 to nie zmieni ona swojej
wartości.
| 3x | | x2 | | 3x | | 2x+1 | | x2 | |
| * 1 + |
| = |
| * |
| + |
| = |
| 2x+1 | | (2x+1)2 | | 2x+1 | | 2x+1 | | (2x+1)2 | |
| | 3x(2x+1) | | x2 | | 6x2 + 3x + x2 | |
|
| + |
| = |
| = |
| | (2x+1)2 | | (2x+1)2 | | (2x+1)2 | |
6 sty 14:58