trygonometria
Róża : może mi ktoś pomóc? W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β spełnionu jest
warunek sinα + sinβ = √5/2. Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
25 mar 19:15
Róża : odpowiedz jest, że 1/8
25 mar 19:16
Róża :
25 mar 19:16
Mickej: suma wszystkich kątów 180 skoro jeden jest prosty ma 90 stopni więć
α+β=90
β=90−α
α=90−β
podpowiem ci jeszcze że
sin(90−α)=cosα dalej to juzż z górki
25 mar 19:19
Róża : możesz jeszcze jakąś podpowiedz rzucić, byłabym wdzięczna
25 mar 19:26
Mickej: cos(−α)=cosα tak gdybyś nie wiedziała

no jesli zrobisz tak jak ja ci napisałem to uzyskasz
| | √5 | |
cosα+cosβ= |
| teraz wciągamy do nawiasu cosα+cosβ |
| | 2 | |
| | √5 | |
(cosα+cosβ)2−2cosαcosβ= |
| to korzystając z tożsamości na sumę kwadratów tylko |
| | 2 | |
że gdybyśmy to wymnożyli to będziemy mieć za dużo o 2cosαcosβ dlatego to odejmujemy
| | √5 | | √5 | |
(cosα+cosβ)2−2cosαcosβ= |
| gdzie cosα+cosβ= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √5 | | √5 | |
( |
| )2−2cosαcosβ= |
| dalej juz dasz chyba rade |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 19:32
Róża : dzięki
25 mar 19:38
Mickej: postawisz kolacje i jesteśmy kwita
25 mar 19:40
Róża : nie wiem, nie wiem
25 mar 19:41
Róża : może
25 mar 19:41
Bogdan:
a, b − przyprostokątne trójkąta prostokątnego
c − przeciwprostokątna
α − miara kąta przeciwległego do a
β − miara kąta przeciwległego do b
mamy wyznaczyć cosα * cosβ = ac * bc = ab / c2
sinα + sinβ = √52 => ac + bc = √52 /*c
a + b = √52 c podnosimy obustronnie do kwadratu
a2 + 2ab + b2 = 54c2 z tw. Pitagorasa: a2 + b2 = c2
2ab + c2 = 54c2
2ab = 14c2 / :2c2
ab / c2 = 1/8 => cosα * cosβ = 1/8
25 mar 19:43
Róża : dzięki Boguś
25 mar 19:46