B@rtek: Witam mam problem z takim zadankiem, może mi ktoś pomóc, proszę

Na górnej powierzchni narożnej szafki w kształcie jednej czwartej walca o promieniu
podstawy 30cm, chcemy położyć serwetkę w kształcie koła. Jaki największy promień może
mieć ta serwetka aby w całości mieściła sie na górnej powierzchni tej półki
Julita'89: Innymi słowy musimy wpisać okrąg w wycinek koła o promieniu 30cm i kącie wewnętrznym
α=90. Przydałby się tutaj ładny rysunek, jednak nie mam możliwości rysowania, postaram
się go opisać

Rysujemy wycinek koła, o środku S, z kątem wew. α=90
-w środku wpisany okrąg- może być od ręki
-zaznaczamy środek okręgu O
-teraz prowadzimy ze środka okręgu dwa promienie styczne do ramion wycinka, niech to będą
punkty A i B
-na koniec prowadzimy półprostą ze środka wycinka, przechodzącą przez środek wpisanego
okręgu- przetnie ona wycinek w punkcie P.
Teraz już prościzna

Zauważmy, że figura SAOB jest kwadratem

Odcinki AO, BO i OP są promieniami okręgu
wpisanego (nazwijmy ten promień R), a odcinek SO jest przekątną kwadratu (o boku R,
zatem ma długość SO=R
√2).
Zostały tylko wnioski:
-promień wycinka jest równy SP=30cm
-jest także równy sumie odcinków SO i OP:
SP= SO + OP = R
√2 +R
Układamy równanie:
30=R
√2 + R
30=R (
√2 +1)
R= 30 / (
√2+1) /* (
√2-1)
R= [30(
√2-1)] / [(
√2+1)(
√2-1)]
R= [30(
√2-1)] / [2-1]
R= 30(
√2-1) cm
Koniec!
Mam nadzieję, że nie ma pomyłki