Robin:
Doproadź wyrażnie W do najprostszej postaci α takiego że cosα = -12/13 i αE(180*, 270*) jeśli W=ctgα - sinα
1- cosα
to jedno pod drugim to chodziło mi o kreske ułamkową jakby co
26 gru 22:32
Robin:
źle.................... najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla kąta α takiego................
i .............. W = ctgα - sinα (kreska ułamkowa i pod nią) 1-cosα
26 gru 22:34
Jakub:
W sumie nie mam pomysłu jak uprościć wyrażenie W. Mając cosα możesz policzyć sinα i ctgα tak jak na stronie
455. Dalej to tylko podstawić do wyrażenia W i masz jego wartość.
26 gru 23:22
RObin:
zapomnałem o tym zadanku, i teraz znów mam problem bo nie mogę wyliczyć sin α. wiem że trzeba z własności sin
2α +cos
2α =1
i wychodzi mi sin
2α = 25/169 czyli sinα = -5/13 bo sin będzie ujemny ponieważ kąt α jest w III ćwiartce. No i chyba nie pasuje
1 sty 21:38
Gość:
pasuje pasuje....ehh
2 sty 18:15