matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie/nierówność
w potrzebie:
x(x²−4x+3)(5−3x) ≥0
6 sty 14:33
Dorotaz:
x ≥= 0 x
2
−4x+3 ≥= 0 Δ=16−4*2*3=16−18=−2 delta mniejsza od zera 5 − 3x ≥ 0 −3x ≥−5 / −1 3x≤5
5
x≤
3
5
x∊ <0,
>
3
mam nadzieje, że nic nie pokręciłam
6 sty 15:56