równania i nierówności kwadratowe obliczanie
karol0194: rozwiąż równania:
−5x−2x
2=0
−x
2−6x−5=0
4x
2−49=0
(x−1)
2−(x−2)(x+2)=9
rozwiąż nierówności
3(x−1)(x+3)<lub=0
x−1>lub=1−x
−−−− −−−−−−−−−
3 4
(x+2)
2<(x+7)(x−7)
wyznacz zbiór A: zbiór tych argumentów, dla których funkcja f(x)=3x
2+x przyjmuje wartości
nieujemne Bardzo proszę o pomoc
6 sty 14:21
Dorotaz: | | −5 | |
1) −x(5+2x) = 0 x = 0 lub 5+2x = 0 x = 0 lub x = |
| |
| | 2 | |
| | 9−4 | | 6+4 | |
2) Δ = 36−20 = 16 √Δ = 4 x1 = |
| = 1 x2= |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | |
3)(2x−7)(2x+7) = 0 x1 = |
| x2= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
4) x
2 − 2x + 1 − (x
2−4) = 9
x
2 − 2x + 1 − x
2 + 4 = 9
− 2x = 9−1−4
−2x = 4
5) (3x−3)(x+3)≤0
3x
2 + 9x − 3x − 9 ≤0
3x
2 + 6x − 9≤ 0 / : 3
x
2 + 2x − 3≤ 0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4 x1 = −3 x
2 = 1 odp: x ∊ <−3, 2>
| | 4(x−1) | | 3(1−x) | |
|
| − |
| > 0 |
| | 12 | | 12 | |
D ∊ R
7x− 7 >0
7x>7
x>1
x∊ (1,+
∞)
7) x
2+4x+4 < x
2 − 49
4x < −49 − 4
4x < −53
6 sty 16:40
Dorotaz: wartości nieujemne to równe zero i dodatnie
3x
2+x≥ 0
mam nadzieję, że nie popełniłam błędu
6 sty 16:44
Aga: 5)odp x∊<−3,1>
Tak przy okazji to po co wymnażać jak x1 i x2 można natychmiast odczytać z postaci
iloczynowej.
6 sty 16:48
Aga: 6) można inaczej
4(x−1)>3(1−x)
4x−4>3−3x
7x>7 //:7
x>1
6 sty 16:51
Dorotaz: no racja, z postaci iloczynowej prosto i szybciej

dzieki
6 sty 16:56
aa:
1) x ( −5 −2x) = 0
x= 0 v − 5 − 2x = 0
− 2x = 5
2) Δ= 36 − 4 * (−1)*(−5)
Δ= 16
√Δ = 4
x
1 = −1
x
2 = − 5
3) 4x
2 = 49 /
√
2x = 7
4) ( x − 1)
2 − ( x
2 − 2
2) = 9 /
√
x − 1 − x
2 + 4 = 3
− x
2 + x + 3 = 3
x ( −x + 1) = 0
x = 0 v −x + 1 =0
x = 1
4( x − 1) ≥ 3 ( 1 − x )
4x − 4 ≥ 3 − 3x
7 x ≥7
x ≥ 1
x ∊ < 1 ; +
∞)
6 sty 16:59
zzz: (2−6x)(3x+9)>x*−9
21 sty 11:48
joanna: x2+2x+5=0
24 kwi 16:20
jaga: (3−5x)=7
11 sty 20:44
11 sty 20:45
paula: (3−x)2−(x+1/3)2=2/9
6 gru 20:35
alusia: −6x² +5x−1>0
18 sty 20:52
Hajtowy: Jeszcze czego?

Nikt Wam gotowca nie da, wysilcie się i zróbta coś bo zostaniecie bałwanami, którzy nie
potrafią policzyć Δ ...
18 sty 21:43