Co to za znak ma być ?
Olga: Rzucamy dwa razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające wydarzeniom: A−suma oczek jest równa 8,
B−iloczyn oczek jest równy 12. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A, B, A', B' A∩ B, A∪ B.
ROZWIĄZANIE !
Ω = { (x;y) : x, y ∈{1,2,3,4,5,6}}
N = n(Ω) = 6² = 36
A = {(2,6),(3,5)(4,4),(5,3),(6,2)}
B = { (2,6),(3,4),(4,3),(6,2)}
Zdarzenia A i B nie są niezależne.
A u B = {(2,6),(3,4),(3,5),(4,3),(4,4),(5,3),(6,2)}
A n B = { (2,6),(6,2)}
zatem
P(A) = n(A) / N = 5/36
P(B) = n(B) / N = 4/36 = 1/9
P(A') = 1 − P(A) = 1 − 5/36 = 31/36
P(B') = 1 − P(B) = 1 − 4/36 = 32/36 = 8/9
P( A n B ) = n (A n B) / N = 2/36 = 1/18
P( A u B ) = n ( A u B) / N = 7/36
ZASTANAWIAM SIĘ TYLKO JAKI TO ZNAK − { }


PROSZĘ POMÓŻCIE BO NIE CHCĘ NAPISAĆ BZDURY NA
KARTCE I ODDAĆ NAUCZYCIELOWI . TO JEST DRUGI NAWIAS CZY CO ?