kam:

Przekątna kwadratu to d= a
√2 więc d= 3
√2
Żeby policzyc Pc potrzebujesz mieć obliczone pola wszystkich prostokątów i kwadratów tego
graniastosłupa Pc= 2* P kwadratu + 4*P prostokąta
Aby obliczyc pole kwadratu potrzebujszesz P= a
2 = 3
2= 9
Aby obliczyc pole prostokąta potzebujesz P= a*b a= 3, b musimy dopiero obliczyc wykorzystując
to ze w srodku mamy dany trójkąt i dzięki niemu możemy obliczyć b
obliczamy ctgα=
db
ctg60 =
3√2b
√33 =
3√2b
√3b = 9
√2 /:
√3
b=
9√2√3
teraz usuwamy niewymierność z mianownika
9√2√3 *
√3√3 =
9√63 = 3
√6
nasze b= 3
√6
Pc= 2*9 + 4* (3 * 3
√6)= 18 + 4* 9
√6 = 18 + 36
√6
Wynik: Pc = 18+ 36
√6