| x | ||
y=cos | ||
| 2 |
| f(x+h)−f(x) |
| ||||||||||||||||||
y'=∀x∊R limh→0 | =limh→0 | = limh→0 | |||||||||||||||||
| h | h |
| 2x+h |
| x | ||||||||||||||||||||||
= limh→0 (−2sin | =−2sin | co | |||||||||||||||||||||||
| h | 4 | h | 2 |
| |||||||||||
jest dziwne, ponieważ wynik powinien wynosić y'=− | |||||||||||
| 2 |
| h | |
=t, | |
| 4 |
| sint | |
=1, gdy t→0 | |
| t |
| h/4 | 1 | 1 | ||||
sin | * | = | ||||
| h/4 | 4 | 4 |
| 2x+h | 2x | h | x | |||||
sin | =sin( | + | )→sin | , h→0 | ||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| 1 | x | |||
ostatecznie −2* | *sin | =tyle co trzeba. | ||
| 4 | 2 |