W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy równej 10 cm prze
cross: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy równej 10 cm przekatna
graniastosłupa nachylona jest do krawedzi podstawy pod katem 60 stopn. Oblicz Pp i V
6 sty 13:38
dero2005:

a = 10 cm
α = 60
o
P
p → pole podstawy
P
b → pole boczne
P
c → pole całkowite
V → objętość
D → przekątna graniastosłupa
s → przekątna ściany
s = 10
√3 cm
h =
√s2 − a2 =
√(10√3)2 − 102 =
√300 − 100 =
√200 = 10
√2 cm
P
p = a
2 = 10
2 = 100 cm
2
V = P
p*h = 100*10
√2 = 1000
√2 cm
3
P
b = 4*a*h = 4*10*10
√2 = 400
√2 cm
2
P
c = 2*P
p + P
b = 2*100 + 400
√2 = 200(1+2
√2) cm
2
6 sty 14:31