Proszę o pomoc-prawdopodobieństwo
nicky: proszę pomóżcie mi z 2 zadaniami z prawdopodobieństwa , muszę je na jutro zrozumieć a nie
mam na nie zupełnie pomysłu, a w książce jest tylko wynik.....
Zad 1
Z talii 52 kart losujemy 2 karty . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania :
a)dwóch kierów (wynik 1/17)
b)króla i damy (wynik 8/663)
c)co najmniej jednego asa (wynik 33/221)
Jeśli się da to prosiłabym o sposób bez użycia n!, bo z tego ci wiem nie musze tego umieć
na sprawdzianie
Zad 2
Pewien warsztat przyjmuje do naprawy rowery tylko dwóch marek : 60% naprawianych rowerów
jest marki A, a pozostałe są marki B. Zauważono , że zepsutą przerzutkę miało 70%
naprawianych rowerów marki A i 40% rowerów marki B. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania roweru:
a)marki A i z zepsutą przerzutką
b)jest marki B i ma sprawną przerzutkę
c)ma zepsutą przerzutkę
25 mar 19:08
Mickej: jesli nie chcesz n! to juz nie da sie inaczej niż drzewkiem
losujesz pierwszy raz z tali 52 karty 13 kierów więc prawdopodobienstwo wylosowania kiera
za 1 razem jest równe
a za drugim ubywa jedna karta i jeden kier
całkowite prawdopodobienśtwo to
P(A)=P(A
1)*P(A
2) reszta tak samo
25 mar 19:16
nicky: przykład a zrobiłam sama i go rozumiem , niestety b i c juz mi nie wychodzi

np nie rozumiem czemu jak losuje 1 asa z 52 kart(sa 4 asy) to nie wychodz 4/52
25 mar 19:27
Sabin:
b)
W talii masz po 4 króle i damy. Zdarzenie sprzyjające to jest wybranie jednego z 4, czyli
| | | | | |
| króli i jednocześnie jednej z 4 dam, czyli też | |
| | | |
| | | |
Wszystkich zdarzeń jest | − 2 karty z całej talii. |
| | |
Co do c), to tam nie wychodzi 34/221?
25 mar 19:38
nicky: w wyniku w c jest napisane tak: 1 minus 47razy 48 /51 razy 52 =33/221
25 mar 19:42
Sabin: Dopiero teraz doczytałem, że chciałabyś bez silni.
Punkt b)
Musisz zauważyć, że tutaj są dwie *różne* sytuacje − najpierw losujesz króla, potem damę,
albo najpierw damę, potem króla.
P(król i dama) = P(najpierw król, potem dama) + P(najpierw dama, potem król)
Zauważ, że P(król,dama) = P(dama, król), stąd:
P(najpierw jedno, potem drugie) = 4/52 * 4/51
| | 16 | | 8 | |
P(król i dama) = 2*P(najpierw jedno, potem drugie) = 2* |
| = |
| |
| | 2652 | | 663 | |
25 mar 19:45
Sabin:
Punkt c)
Tutaj możesz to sobie przemyśleć analogicznie.
P(co najmniej 1 as) = P(as,nie−as) + P(nie−as,as) + P(as,as)
Spróbuj sobie rozpisać kolejne prawdopodobieństwa samodzielnie, wynik wychodzi taki jak
podałaś.
25 mar 19:48
Sabin:
Możesz też w c) pójść krótszą drogą, jak w odpowiedziach.
Zauważ − zdarzenie "co najmniej 1 as" jest zdarzeniem przeciwnym do "żadnego asa".
P(żadnego asa) = ...
P(co najmniej 1 as) = 1 − P(żadnego asa). I wychodzi
25 mar 19:51
nicky: wielkie dzięki , ale jeszcze nie bardzo rozumiem czemu w podpunkcie b na koncu pomnozylas
to razy 2
25 mar 19:55
Sabin:
W tym fragmencie Ci napisałem o co chodzi:
P(król i dama) = P(najpierw król, potem dama) + P(najpierw dama, potem król)
Zauważ, że P(król,dama) = P(dama, król)
Ponieważ zachodzi coś takiego jak wyżej, to P(król i dama) = P(król,dama) + P(król,dama)
= 2*P(król,dama) (albo zamiast król,dama piszesz dama,król − to wszystko jedno które
sobie wybierzesz)
25 mar 19:58
nicky: Wielkie dzięki , już wszystko rozumiem

A może ktoś jeszcze wytłumaczyć mi zadanie
drugie?
25 mar 20:14
Sabin:
Zadanie na "intuicję":
60% naprawianych rowerów jest marki A − czyli jeśli właśnie do warsztatu przyjechał
rower, to prawdopodobieństwo że to rower marki A = 6/10. Resztę treści analogicznie
przekładasz na odpowiednie prawdopodobieństwa.
Punkt a)
P(marka A, zepsuta przerzutka) = P(marka A)*P(zepsuta przerzutka w rowerze marki A)
i tak dalej...
Najwięcej roboty jest w punkcie c), gdzie nic nie piszą o marce roweru − musisz w
wyliczeniach uwzględnić obie marki.
25 mar 20:20
nicky: proooszę! może ktoś mi wytłumaczyć to 2 zadanie tak dokładnie a rozwiązaniem?
25 mar 22:02
Sabin: Ech...

p
1 − P−two, że do warsztatu trafi zepsuty rower marki A = 60% = 0,6
p
2 − P−two, że do warsztatu trafi zepsuty marki B = 40% = 0,4
p
3 − P−two, że rower marki A ma zepsutą przerzutkę = 70% = 0,7
p
4 − P−two, że rower marki B ma zepsutą przerzutkę = 40% = 0,4
P(wylosowanie roweru marki A z zepsutą przerzutką) = p
1*p
3 = 0,6*0,7 = 0,42
P(wylosowanie roweru B ze sprawną przerzutką) = p
2*(1−p
4) = 0,4*(1−0,4) = 0,24
P(wylosowanie roweru z zepsutą przerzutką) = P(wylosowanie roweru A z zepsutą przerzutką)
+ P(wylosowanie roweru B z zepsutą przerzutką) = 0,42 + p
2*p
4 = 0,42 + 0,4*0,4 = 0,58
O ile czegoś nie pochrzaniłem. W razie pytań, pisz.
25 mar 22:23
nicky: Wielkie dzięki , Wynik taki jak w podr wiec wszystko dobrze
25 mar 22:37