odwzorowania
Nusiex: co robie zle?
wyznacz zbiory X,Y⊂R takie, by odwzorowanie f:X→Y bylo odwracalne oraz wyznaczyc f.odwrotna od
f.
c) f(x)= duza klamra i w niej :
−x
2 + 1 dla x<−1
x+1 dla xe(−1,0)
2
x dla x≥0
rozw:
zeby odwzorowanie bylo odwracalne funkcja musi byc bijekcją.
Bijekcja−−> to suriekcja i lewostronna jednoznacznosc.
sprawdzam zatem suriekcje.
TAK.
lew.jedn
TAK.
zatem R→R
i wyznaczam x:
dla x≤−1
y=−x
2+1
y−1=−x
2
1−y=x
2
x=
√1−y
dla x (−1,0)
y=x+1
x=y−1
dla x≥0
y=2
x
x=log
2y
funkcja odwrotna:
f
−1(x)= duza klamra i :
√1−y dla x≤−1
x−1 dla xe(−1,0)
log
2x dla x≥0
co jest zle

w odpowiedziach jest:
f
−1(x)= duza klamra i :
−
√1−y dla x≤0
x−1 dla xe(0,1)
log
2x dla x≥1