.
zaq: rozwiaż
x2−5x>104
(3x−1)2−4(2−x)2>0
6 sty 12:51
Kasiaula: x2−5x.−104>0
1.Dziedzina:
x>0
2.rozwiązanie:
x2−5x.−104>0
Δ=b2−4ac
Δ=25−4*(−104)
Δ=25+416
Δ=441
pierwiastek z Δ to 21
x1=−b+pierwiastek z Δ/2a=5+21/2=26/2=13−∊ D
x2=−b−pierwiastek z Δ/2a=5−21/2=−16/2=−8−nie należy do D
6 sty 12:59
krystek: Ale D=R
6 sty 13:00
krystek: Skąd to ograniczenie x>0?
6 sty 13:02
Kasiaula: (3x−1)2−4(2−x)2>0
1.Rozpisać tu musisz oba nawisy ze wzorów skróconego mnożenia.
2.Zredukować wyrazy podobne.
3.Potem to już ciachasz z równania kwadratowego(to co powyżej .PAMIĘTAJ:Zawsze na wstępie
ustalaj dziedzinę nierówności!To WAŻNE , ponieważ nie każde ,,rozwiązanie",które Ci wyjdzie
należy do tej dziedziny! Pozdrawiam i życze samych matematycznych sukcesów
6 sty 13:02
Kasiaula: Nam gostek na matmie powiedział,ze taka zależność zawsze zachodzi dla nierówności ponieważ
dziedzina nie może być nigdy ujemna.
6 sty 13:04
Aga: Po x1 i x2 rysuj parabolę ramionami skierowaną do góry i odczytaj przedziały w których
funkcja przyjmuje wartości dodatnie
6 sty 13:05
krystek: 2)[3x−1+2(2−x)][3x−1−2(3x−x)]>0 zastos. wzór (a+b)(a−b)
6 sty 13:05
Kasiaula: Nie wiem może się nie znam,albo gościu od matmy się pomylił

Może faktycznie masz racje
6 sty 13:05
Kasiaula: Nie wiem może się nie znam,albo gościu od matmy się pomylił

Może faktycznie masz racje
6 sty 13:06
Aga: Coś Ci się pomyliło, D=R.
6 sty 13:06
krystek: Kasiula pomyliłaś z innymi zadaniami!
6 sty 13:09
Kasiaula: Wiesz co tak nam podawał na lekcji ,więc nie wiem

Z ciekawości zapytam się go w
poniedziałek
6 sty 13:09
krystek: Ale zobacz przy jakim zadaniu, czego ono dotyczyło ?
6 sty 13:15
Kasiaula: Nierówności.
6 sty 13:24