zad 1
california-: ile będzie wynosiła potęga? bo nie mogę dojść do tego

bardzo byłabym wdzięczna za pomoc
6 sty 12:39
Patronus: x+4 = 45/4
6 sty 12:46
Kasiaula: Nie jestem wybitnym matematykiem,ale wydaje mi się,że to ma być tak:
45/4=x+4(wynika z definicji logarytmu loga b=x⇔ax=b
1,41,4213562=x+4
x=4−1,414213562
x≈2,6
6 sty 12:48
Aga: po prostu x=44√4−4
6 sty 12:53
california-: Aga, ale to jest chyba źle.
x+4=(
4√4)
5 




bo co z 5
x=(
4√4)
5−4
pomóżcie proszę
6 sty 13:03
california-: bo wgl całe równanie wygląda tak:
| | 1 | | 5 | |
log4√x+ |
| log4(x+4)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
6 sty 13:05
6 sty 13:12
california-: o kurczę! MASZ RACJĘ... okropny błąd.... yhhhhhhh
6 sty 13:21
Aga: Nie zapomnij o dziedzinie.
A odnośnie 13:03
(4√4)5=4√45=4√44*4√4=44√4
6 sty 13:26