Obliczyć stosując odpowiednie podstawienie
ola: Obliczyć stosując odpowiednie podstawienie
6 sty 12:37
Vizer: t = lnx
6 sty 12:54
ola: to bedzie:
| | dx | | dx | | t2 | | lnx2 | |
∫ |
| =|t=lnx |
| =dt| = ∫tdt= |
| +c= |
| |
| | xlnx | | x | | 2 | | 2 | |
dobrze?
6 sty 12:59
AS: Pewne obawy są w zapisie , x
2 czy (lnx)
2
6 sty 13:02
ola: o to mi chodzilo...
mam tylko pytanie
| | dx | |
co sie dzieje z "x" w podstawieniach typu " |
| =dt"lub "xdx=dt" |
| | x | |
6 sty 13:04
AS: Nie bardzo rozumiem pytania
Podstawienie dx/x = dt jest błędne
| | 1 | |
Może być lnx = t wtedy różniczkując mamy |
| dx = dt |
| | x | |
podstawiając do całki w miejsce lnx wejdzie t , a w miejsce dx/x wejdzie dt
6 sty 13:12
ola: ale pozniej przechodzac z t na x
6 sty 13:15
AS: Wyliczyć t z podstawienia i podstawić od obliczonej całki
U nas t = ln x
6 sty 13:17
ola: czyli taki przyklad:
| | dx | | 1 | |
∫ |
| =|(arcsinx)3=t 3(arcsinx)2* |
| dx=dt| = |
| | √1−x2(arcsinx)3 | | √1−x2 | |
dobrze?
6 sty 13:36
ola: pomoże ktoś?
6 sty 13:56
AS: Podstawienie: arcsinx = t , dx/
√1 − x2 = dt
6 sty 14:05