wyznacz wymiary prostopadłościanu
maczka: podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o stosunku długości boków 1:2 i polu 32cm kw.
Przekątna tworzy z jego wysokościa kąt α taki że sinα=3/5 (to ułamek)
6 sty 11:09
argh: boki podstawy 4i 8
wysokość 7,15
przekątna podstawy 4√5
przekątna bryły 11,447
V = 228.8
P = 235.6
6 sty 11:46
maczka: dziękuje ale chciałabym abys mi to troszkę rozpisał abym mogla cos załapac
6 sty 11:55
Aga: boki prostokąta
a=x
b=2x
P=a*b
P=32
stąd
2x2=32/:2
x2=16
x=4
a=4
b=2x=2*4=8
przekątna podstawy (prostokąta) d=√a2+b2=√16+64=√80=√16*5=4√5
6 sty 12:04
maczka: dzięki wielkie
6 sty 12:15
maczka: reszte juz sobie oblicze, jak mam tyle niewiadomych to mi sie szare komórki grzeją dzięki
bardzo
6 sty 12:18