Ciekawe zadanko tekstowe
Robert: Puszka ma kształt walca o średnicy podstawy d=74mm i wysokości h=110mm. Ile blach
potrzeba na wykonanie 100 takich puszek? Jaką pojemność w litrach ma jedna taka puszka?
25 mar 18:53
kOm4R: Zamien sobie na CM
Policz pole całkowiete − masz wysztko podane
r− 32mm= 3.2 cm
h − 11cm
Wzór na pole całkowite 2πr(r+h)
Wynik pomnóż przez 100
Jaki wymiar blachy ? Chyba ,że pytają ile metrów blachy na to pójdzie, wtedy zamieniasz
na m
3
| | 1 | |
V − objętosc liczysz ze wzoru |
| πr3 |
| | 3 | |
25 mar 18:58
Robert: ile blachy potrzeba na wykonanie 100 takich puszek* − Wybacz za błąd.
A wzór na objętość walca to przecież nie 13πr3 tylko πr2*H ;>
25 mar 19:11
kOm4R: Zgadza się, walnąłem się ze stożkiem
25 mar 19:14
Robert: Ok

Miałem nadzieję, że ktoś to zrobi, bo chciałem sobie sprawdzić czy dobrze wszystko
obliczyłem, ale tak czy siak dzięki
25 mar 19:17
Grunerot: Mam pytanie,dlaczego r wynosi 32 mm
4 sty 16:49