matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę ciągu
kasia:
Prosze o pomoc Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałam zadanie i czy nie zrobiłam nigdzie błędu w obliczeniach
2
u
n
= (1+
)
n
n
kożystając ze wzorów:
1
lim(1+
)
n
=e
n
i
1
lim(1+a
n
)
=e
a
n
to będzie :
2
n
u
n
= [(1+
)
]
4
n
2
2
wiec a
n
=
to granica ciągu= e
2
?
n
6 sty 10:44
gwiazda:
Tak dobrze
6 sty 10:50