styczna do paraboli
kociak: Jest parabola y=x
2
Jest styczna do paraboli
Styczna znajduje się pod kątem 45
o
Podaj równanie stycznej
Czy to zadanie jest dobre a jeśli tak to jak je rozwiązać. Z góry dziękuję
Gustlik: Pochodnz funkcji:
y'=2x
Współczynnik kierunkowy stycznej:
a=tg45
o=1, styczna ma równanie y=x+b
a=y', stąd:
2x=1
Znajduję współrzędne punktu styczności:
| | 1 | | 1 | |
Punkt styczności ma współrzędne ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
1=2+4b
−1=4b /:4
| | 1 | |
Styczna ma równanie y=x− |
| |
| | 4 | |